Rajankävijä

Vanhusten nöyryyttämisen on loputtava

Olen kirjoittanut vanhustenhoidon perusongelmasta eli liian alhaisesta hoitajamitoituksesta jo vuonna 2011. Ilmiö ei todellakaan ole mitenkään uusi eikä koske pelkästään yksityisen sektorin toimijoita.  

Nyt kun media vihdoin ja viimein nostaa kissan pöydälle ovat kaikki valmiita lupaamaan, että hoitajamitoitusta nostetaan. Paitsi kokoomus. Keskustakin empii. Ministeri Saarikon mukaan hoivan pitää perustua luottamukseen. Oi voi. Se luottamus on mennyt jo aikoja sitten.

Näitä vanhustenhoidon epäkohtia on nyt ansiokkaasti listattu Iltasanomien toimesta ja hyvä niin. Muistisairaille vanhuksille laitetaan vaippa, koska ei ehditä käyttämään vessassa. He myös makaavat märissä vaipoissaan tuntikausia, viriketoimintaa ei ole, ulos ei pääse, ruokailuvälit ovat liian pitkiä, lääkehoito on vähän sinnepäin, heitä teljetään huoneisiinsa, sidotaan tuoliin, ei ehditä suihkuttaa, sijaisia ei palkata jne. Viriketoiminta on radion kuuntelua tai tv:n katselua. Hoitajat uupuvat ja masentuvat.

Tämä on syvästi nöyryyttävää ja ihmisarvon vastaista hoivaa. Meillä on peiliin katsomisen paikka. Häpeäpaaluun ja jalkapuuhun joutaisivat kaikki päättäjät jotka ovat silmänsä ummistaneet tältä. 

Hoitajamitoituksen nostaminen ja valvonnan lisääminen ovat toimenpiteitä joilla suurin osa näistä ongelmista voidaan ratkaista. Hoitajamitoitus pitää ehdottomasti kirjata lakiin ja kunnille antaa lisää rahaa siihen valtionosuuksia korottamalla. Jokaisen hoivakodin ilmoitustaululle lappu josta näkee kuinka monta hoitajaa pitää olla aamu-, ilta ja yövuorossa. Siitä ne voi kuka tahansa ja koska tahansa tarkistaa ja laskea hoitajat. Hoitajia ei myöskään saa velvoittaa siivoukseen, ruuanlaittoon eikä pyykkien pesemiseen. Kaikki niihin käytetty aika on poissa hoitotyöstä ja niihin tehtäviin on olemassa ihan omat ammattilaisensa.

Nyt on oikeasti tekojen aika. Ei anneta tämän kohun unohtua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Kannatan. Siksi kannattaakin äänestää vihervasemmistoa!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Se vähän riippuu. Edellisessä hallituksessa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sdp) leikkasi 300 miljoonaa vanhusten hoivapalveluista.
https://yle.fi/uutiset/3-6961877

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

Aikoinani jouduin äitini osalta tarkistamaan, miten yksityinen hoiva toteuttaa luvattua hoivaansa. No aluksi tuntui, että ihan kelvollistahan tämä on, mutta sittan tuli vastaan äitini (sairaanhoitaja itsekin) eläkkeen riittävyys tähän hoivaan: jostain kumman syystä kuukausieläke ei riittänyt kaikkeen siihen, mistä tuo yksityinen yritys voittonsakin repi huollettavistaan. Lisäksi tuli ongelmia itse hoivan toteutuksessa: äitini alkoi löytyä huoneestaan kaatuneena ja mustelmilla turhan tiheään: hän valitti yksin jätöstä ja epäili käteisvarojensa varkausiakin. No jotain sitten paluatetta löytyikin, mutta olimme jo saaneet itsemme vakuutetuksi siitä, että tämä yksityinen "mehiläinen" imi liikaa äitimme hoivasta sekä taloudellisesti, fyysisesti että psyykkisestikin. Äitimme toivoi pääsevänsä kaupungin vanhusten huoltoon ja vihdoin sinne pääsikin. Loppuivat hänen valittelunsa kalleudesta ja huonosta hoivasta, mutta itse hoitajat vetosivat usein meihin, että heillä on liian vähän käsipareja toteuttaa hoivapuoli asiallisesti. Niinpä konsultoin myös kaupungin hoivasta vastaavien kanssa ilmaisten hoitohenkilökunnan toiveet ja tahdon. Asiaan luvattiin kyllä parannusta tuon mitoituksen suhteen, muta sen verran hitaasti asia eteni, että äitini ehti kuolla 93 vuotiaana aivohalvauksen jälkiseuraamuksena. Joka tapauksessa tässä yksityinen voittoa tavoittela hoiva oli reilusti ja monella tapaa huonompaa kuin yhteiskunnan järjestämä! Kapitalismin matkkinat hoivaavat toki parhaiten osakkeen omistajiaan - siitä he varmasti iloitsevat.

Toimituksen poiminnat